Календар

юли 2024 август 2024 септември 2024
По Вт Ср Че Пе Съ Не
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Свещенство
ТАЙНСТВО СВЕЩЕНСТВО

Свещенството е тайнство, при което чрез молитвено възлагане ръцете от архиерей върху главата на избрано лице и произнасяне на съответната сакраментална формула, върху това лице идва благодатта на Св. Дух, която го освещава и го поставя на определена йерархическа степен като му съдейства да извършва йерархическите си задължения и да ръководи повереното му паство, ако е презвитер или епископ.

Господ Иисус Христос установил тайнството Свещенство след възкресението Си, когато се явил на учениците Си и им казал: "Както Ме Отец прати, тъй и Аз ви пращам. И като рече това, духна и им казва: приемете Духа Светаго. На които простите греховете, тем ще се простят, на които задържите, ще се задържат"(Иоан 20:21-23).

От тези думи на Богочовека е ясно, че властта и пълномощията на йерархическите лица да връзват и развързват са от Бога. Това показва, че е налице особено тайнство, чрез което властта и пълномощията се дават на избрани лица.
Рожденният ден на Църквата е Петдесетница. Тогава апостолите получили благодатта на Св. Дух, необходима за тяхното духовно служение. Те, по внушение на същия Дух Свети, избрали измежду вярващите някои достойни за пастирско служение и им предали чрез ръковъзлагане благодатта на Свещенството. Тази приемственост в Църквата е непрекъсваема и ще продължи до свършека на света.

Видимата страна на тайнството Свещенство се състои във възлагане от архиерея ръце върху главата на ръкополагания и четене на специална молитва, с която се изпросва благодатта на Св. Дух.

Невидимата срана на тайнството Свещенство се състои в това, че на ръкополагания се дават благодатните дарове на Св. Дух, необходими за неговото отговорно пастирско служение.

Благодатта, която се дава при тайнството Свещенство чрез ръкоположение, е една, но тя се дава в различна степен: в по-малка степен се дава на дякона, в по-голяма - на свещеника и в най-голяма на епископа. Разликата между трите йерархически степени е следната: дяконът служи при тайнствата, като помага на епископа или свещеника при извършването им, но той няма право сам да свещенодейства. Свещеникът извършва тайнствата, без тайнството Свещенство.

Епископът извършва всички тайнства, включително да предава чрез ръкоположение благодатния дар на Свещенството. Дяконът и свещеникът се ръкополагат от един епископ, а епископът - най-малко от двама епископи.
Благодатта при тайнството Свещенство, която се дава чрез ръкоположение на дякони, свещеници и епископи, пребъдва в душата на всекиго от тях неизменно. Затова не може да се ръкополагат втори път в същата йерархическа степен. Тайнството Свещенство е неповторимо.